SamsungSport.hu logó SamsungSport.hu

Albert sírva búcsúzott, majd meghajolt a közönség előtt

2011.11.06 20:43 | Magyar labdarúgás

Albert Flóriánt gyászolja Magyarország. A magyar futball egyetlen aranylabdásától búcsúzik honlapunk is. Azoknak a könnyes pillanatoknak a felidézésével, amikor Albert elköszönt szeretett klubjától a Ferencvárostól. Elegánsan, büszkén, és persze góllal, ahogy egy Császárhoz illik…

1974. március. Egy legenda utolsó bajnokijára készült a ZTE ellen. A szakírók már egy évvel korábban megjósolták, a csatár hamarosan elköszön a zöld gyeptől.

„Lélekben már 1973 nyarán készült a búcsúra…A csapat a Dózsa meccs előtt utolsó foglalkozását tartotta…Ő is tudta, másnap nem a szokott kilences számú mezt húzza magára. A 13-ast. S ez köztudott az egyik tartalékjátékosnak dukál.

- Tudom, ez valamikor elképzelhetetlen volt tőlem, hogy ennyi válogatott mérkőzéssel a hátam mögött, meg az Európa legjobbjának kijáró Aranylabdával a vitrinemben majd odaülök cserének egy ifista mögé, aki jóformán azt sem tudta még mi fán terem a futball, amikor én már címeres mezben játszottam. Korábban biztosan nem ülök oda…Ma már? A 32 éves játékos fejével is gondolkozom…Ma már úgy érzem, semmivel nem leszek kisebb labdarúgó, így, hogy volt rajtam a 13-as mez. Aki az elmúlt 20 évben tapsolt nekem néha, az úgysem felejt el talán, aki meg nem szeretett…(Labdarúgás, 1974. április)

És az Aranylabdás leült a tartalékok közé, szó nélkül…Ugyanúgy, ahogy 1974. március 17-én a Népstadionban, a ZTE elleni búcsúmeccsén.

„A szünet után mindenki őt várta, Juhász egy kicsit később futott ki a pályára, életében először tévesztette össze több mint harmincezer ember Alberttal. A Császárra még várni kellett kilenc percet. Éppen szögletrúgást harcolt ki a Fradi, amikor beállt Kű helyére. Jellegzetes mozgásával futott a ZTE tizenhatosán belülre. Szőke elvégezte a szögletrúgást, Albertra mozdult három zöldmezes védő, átszállt felettük a labda, Branikovits befejelte.

Eldőlt a mérkőzés sorsa. Ki tudja, hányadik mérkőzést döntötte el Flóri jelenlétével? Később kapásból lőtt alig a kapu fölé, aztán jobbnál jobb labdákkal indította társait, majd a 78. percben élete utolsó bajnoki gólját is a ZTE hálójába küldte. Branikovits labdájával tört ki, elhúzta a játékszert Déri mellett, és nagy nyugalommal helyezte a hálóba. Utolsó bajnoki mérkőzésén nagyon jól játszott Albert Flórián. A mérkőzés végén, amikor az ajándékokat vette át patakzott a könny a szeméből. Vagy harmincezer ember állt meghatottan. - Gyere ide - hangzott a kérés a zöld-fehér sarokból.

Albert virágcsokorral a kezében odafutott és meghajolt közönsége előtt. Egy nagy pályafutás véget ért. A Császár pályafutása ma már történelem… Felejthetetlen góljára az NSZK-val vívott 4:3-as mérkőzésen, utánozhatatlan játékára a brazilok ellen, az 1965-ös VVK-diadalra, hatalmas játékintelligenciájára, elegáns cseleire, irányítókészségére valamennyien nagyon sokáig fogunk emlékezni…Albert Flóriánt nem lehet elfelejteni…”(1974. március 19. Képes Sport)

Albert utolsó meccsén meghajolt a közönség előtt, akárcsak egy zongoraművész egy tökéletes előadás után. A függöny most, 2011. novemberében gördült le...A közönség 1974-ben felállva tapsolt. Ma néma csendben kísérték utolsó útjára. Valami véget ért, a futball művésze elbúcsúzott... Sajnos örökre...

(fotó: tempofradi.hu)

Hozzászólások Hozzászólás írása
  • Ehhez még senki nem szólt hozzá. Legyél te az első!

Szólj hozzá!

Hajrá Rióban is!

Kérjük, jelentkezz be My Samsung profiloddal.

Elfelejtettem a jelszavamat

Amennyiben nincs My Samsung profilod, itt regisztrálhatsz

Eddig

0393626

SMART km gyűlt össze!

Copyright© KiVi Press. Minden jog fenntartva.